Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks

Πέμπτη, 11 Ιουνίου 2015

Εκτός λογικής τα υψηλά ασφάλιστρα Ο ΟΑΕΕ χρεώνει για την Υγεία χωρίς όμως να παρέχει περίθαλψη!

Προσαυξήσεις «φωτιά» στις οφειλές των ασφαλισμένων που ξεπερνούν το 8%

Μιλάει στον «Π.Λ.» ο ΚΩΣΤΑΣ ΝΤΑΚΑΛΕΤΣΗΣ, δικηγόρος της «Ομάδας κατά του ΟΑΕΕ»
• Και όμως συμβαίνει κι αυτό! Ο ΟΑΕΕ χρεώνει τους ασφαλισμένους του με ασφάλιστρα Υγείας, χωρίς ποτέ να τους έχει παράσχει περίθαλψη!
Μετά τους κυνηγά για να βγάλει στο «σφυρί» το σπίτι τους, και όπου μπορεί τους παίρνει ακόμα και τις εισπράξεις της ημέρας. Αλλά πέραν τούτου οποιαδήποτε καθυστέρηση στην καταβολή ασφαλίστρων, επιβαρύνεται με επιτόκιο πλουτισμού, πλέον του 8%!..
Είναι πρωτάκουστα αυτά τα παράλογα για τις άλλες ανεπτυγμένες ευρωπαϊκές χώρες, με αποτέλεσμα η απαράδεκτη αυτή στάση να έχει οδηγήσει σε απόγνωση το 50% και πλέον των επαγγελματιών που έχουν οφειλές στον ΟΑΕΕ, ποσοστό δυστυχώς που ισχύει και για τους Γιαννιώτες ασφαλισμένους του Οργανισμού.
Αυτά και άλλα ενδιαφέροντα ανέφερε χθες σε μια αποκαλυπτική συνέντευξή  του  στον «Πρωινό Λόγο» ο γνωστός Γιαννιώτης δικηγόρος κ. Κώστας Ντακαλέτσης, Νομικός Σύμβουλος της «Ομάδας Ιωαννίνων κατά του ΟΑΕΕ», με αφορμή την κατάθεση σήμερα της ομαδικής προσφυγής επαγγελματιών της περιοχής μας κατά του ΟΑΕΕ.
Η συνέντευξη
 
NTAKALETSHSKOSTAS • Τι είναι η «oμάδα Ιωαννίνων κατά του ΟΑΕΕ»; Από ποιους αποτελείται και ποιος είναι ο σκοπός της;
Πρόκειται για συμπολίτες μας, ελεύθερους επαγγελματίες, που αποφάσισαν να αντιδράσουν στις παράλογες χρεώσεις του ασφαλιστικού τους οργανισμού. Αν ρωτάτε αν υπάρχει προεδρείο ή     συμβούλιο, όχι δεν υπάρχει. Είναι μια αυθόρμητη εκδήλωση που βασίζεται στην αγανάκτηση, κυρίως, από την απαράδεκτη στάση του ΟΑΕΕ. Ανάλογες ομάδες έχουν δημιουργηθεί σχεδόν σε όλη  την Ελλάδα, λίγο πολύ με τα ίδια αιτήματα. Γενικά υπάρχει ένας αναβρασμός και μια κινητοποίηση στους ελεύθερους επαγγελματίες, όπως φυσικά και σε όλη την κοινωνία.

• Εκτός από αυτή την ομάδα υπάρχουν και άλλες στα Γιάννενα;
Γίνεται επίσης μια προσπάθεια και από το Επιμελητήριο Ιωαννίνων το οποίο ζήτησε, για όποια μέλη του ενδιαφέρονται τη συνδρομή του Δικηγορικού Συλλόγου Ιωαννίνων. Έχει συσταθεί μάλιστα και ομάδα δικηγόρων που ασχολείται με το θέμα και κινείται προς την ίδια κατεύθυνση. Θεωρώ ότι θα υπάρξουν και από εκεί σχετικές ανακοινώσεις.
Οφείλουν οι μισοί…
• Υπάρχει ενδιαφέρον; Πόσοι συμπολίτες μας έχουν κινητοποιηθεί;
Αυτούς που έχει καταγράψει η ομάδα μας είναι εκατοντάδες. Στην πραγματικότητα όμως είναι πολύ περισσότεροι. Αν αναλογιστεί κανείς ότι πανελλαδικά, πάνω από τους μισούς επαγγελματίες έχουν οφειλές στον ΟΑΕΕ και κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και στα Γιάννινα, μιλάμε για χιλιάδες και όχι για εκατοντάδες. Βεβαίως άλλο πράγμα είναι ο ενδιαφερόμενος και άλλο αυτός που κινητοποιείται, αυτός που ξεσηκώνεται από τον καναπέ και λέει «κάτι πρέπει να κάνω κι εγώ». Επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε τους ενδοιασμούς που ο καθένας εύλογα έχει, είτε από φόβο, είτε από γενικότερη απαξία. Δεν είναι λίγοι αυτοί που λένε «δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτε, τζάμπα κόπος» κ.ά. Από την άλλη πάλι σίγουρα δεν θα αλλάξει τίποτε, αν κανείς δεν κάνει τίποτε.

• Έχετε ελπίδες να κερδίσετε την προσφυγή;
Αυτή είναι και η πιο συνηθισμένη ερώτηση που μου γίνεται. Πιστεύω πως ναι, έχουμε ελπίδες, μπορούμε να κερδίσουμε. Κι αυτό γιατί ζητάμε το αυτονόητο. Είναι όμως ένας δικαστικός αγώνας δύσκολος, που κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί το αποτέλεσμα. Γι’ αυτό και προτιμώ να «κρατάμε μικρό καλάθι», χωρίς υποσχέσεις. Γίνεται μια προσπάθεια. Δίνουμε έναν αγώνα. Ορθό και δίκαιο. Δεν υπάρχει όμως «πεπατημένη», δεν υπάρχει δεδικασμένο και αυτό μας δυσκολεύει ακόμα περισσότερο. Ίσως εδώ στα Γιάννινα, ίσως κάπου αλλού στην Ελλάδα, ελπίζω ότι ο αγώνας αυτός θα δικαιωθεί.

Τρία τα αιτήματα
Ας πάμε στην προσφυγή. Δώστε μας κάποια στοιχεία, τι ακριβώς ζητάτε;
Τρία είναι τα αιτήματά μας και όφειλαν να τα είχαν ήδη κάνει πράξη το Υπουργείο Εργασίας και ο ΟΑΕΕ. Το πρώτο αφορά το ύψος των ασφαλίστρων. Είναι αδιανόητο τα ασφάλιστρα σήμερα να βρίσκονται στα επίπεδα του 2009! Δεν μπορεί ο ΟΑΕΕ να κωφεύει στο γενικότερο οικονομικό κλίμα και να… «κοιτάει αλλού». Ο μέσος όρος μείωσης του τζίρου των μικρομεσαίων επιχειρήσεων έχει πέσει από το 2010 μέχρι σήμερα πάνω από 70%. Κατ’ επέκταση, στις περισσότερες περιπτώσεις δεν μιλάμε καν για κερδοφορία. Πώς περιμένει λοιπόν o OAEE ν’ ανταποκριθεί κάποιος στις υποχρεώσεις του και να πληρώνει τα ίδια ασφάλιστρα με αυτά του 2009, όταν έχουν μειωθεί τα εισοδήματά του κατά 70%. Πολύ απλά δεν γίνεται. Δεν θα τα πληρώσει, όπως και δεν τα πληρώνει. Τι καταφέρνει λοιπόν ο ΟΑΕΕ όλα αυτά τα χρόνια, κρατώντας υψηλά τα ασφάλιστρα; Εισπράττει περισσότερα; Όχι. Εισπράττει πολύ λιγότερα. Το μόνο που καταφέρνει είναι να «δημιουργεί» χρεωμένους ασφαλισμένους τους οποίους κυνηγά να τους πάρει τις εισπράξεις της ημέρας ή και το σπίτι τους!
Το δεύτερο που ζητάμε είναι να σταματήσει ο παραλογισμός της χρέωσης ασφαλίστρων χωρίς παράλληλα να παρέχονται υπηρεσίες Υγείας και μάλιστα αναδρομικά για όσο διάστημα αυτές δεν παρέχονταν. Δεν υπάρχει λογική σε αυτό που γίνεται, όχι μόνο στον ΟΑΕΕ αλλά σε όλα τα κρατικά ασφαλιστικά ταμεία: Δεν πληρώνεις; Και σε χρεώνω (άρα κάποτε θα τα πληρώσεις) και δεν σου παρέχω περίθαλψη! Τουλάχιστον ο ιδιωτικός τομέας είναι πιο τίμιος: Πληρώνεις, έχεις ασφάλεια, δεν πληρώνεις δεν έχεις, αλλά δεν συνεχίζουν να σε χρεώνουν!
Το τρίτο αφορά τις προσαυξήσεις. Δεν φτάνει που τα ασφάλιστρα είναι πολύ υψηλά, δεν φτάνει που σε χρεώνουν, είτε σου παρέχουν είτε δεν σου παρέχουν περίθαλψη, οτιδήποτε δεν καταβάλλεται εμπρόθεσμα επιβαρύνεται (από 1/1/2013) με το επιτόκιο αναχρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας πλέον 8%. Όπως δηλαδή μια τράπεζα (ιδιωτική) στο δάνειο που παίρνει κανείς το επιβαρύνει με το λεγόμενο «περιθώριο», έτσι και ο ΟΑΕΕ έχει θεσπίσει δικό του «περιθώριο» επιβάρυνσης 8%. Αυτό το ποσοστό όμως δεν είναι απλώς επιβάρυνση, αγγίζει τα όρια του τοκογλυφικού. Μέχρι και οι ιδιωτικές τράπεζες, ακόμα και σήμερα, τα περισσότερα δάνεια τα παρέχουν με επιτόκιο μικρότερο του 8%.
Δανείζεται με 2% και ζητά 8%!
Εν πάσει περιπτώσει -συνεχίζει ο κ. Ντακαλέτσης- αυτό που εμείς λέμε είναι το εξής απλό: Αν όλοι οι ασφαλισμένοι πλήρωναν κανονικά τις εισφορές τους και με συνετή διοίκηση, ο ΟΑΕΕ θα μπορούσε να ανταποκριθεί πλήρως στις υποχρεώσεις του (υπηρεσίες Υγείας, συντάξεις κ.λ.π.). Τώρα που αυτό δεν συμβαίνει, ο ΟΑΕΕ υποχρεώνεται να αναπληρώνει τα χρήματα που του λείπουν από τον κρατικό προϋπολογισμό. Το Ελληνικό Δημόσιο όμως, εφόσον δεν έχει πλεόνασμα το ίδιο, δανείζεται τα χρήματα αυτά, με κόστος δανεισμού, περί του 2 έως 4% (από το 2010 μέχρι σήμερα). Με αυτό το ποσοστό ζητάμε λοιπόν να χρεώνει τις εκπρόθεσμες καταβολές των ασφαλισμένων του. Δεν μπορεί ο ΟΑΕΕ να δανείζεται με 2, 3, 4% και εμάς να μας «χρεώνει» με 8%! Αυτό λέγεται πλουτισμός εις βάρος μας και όχι εύλογη επιβάρυνση.

• Πού μπορεί κάποιος να πάρει περισσότερες πληροφορίες να συμμετάσχει, αν το επιθυμεί;
Η «ομάδα κατά του ΟΑΕΕ» έχει δημιουργήσει ένα blog στο διαδίκτυο (anasfalistoioaeeioanninon. wordpress.com ή με αναζήτηση: «ανασφάλιστοι οαεε ιωαννίνων»), όπου μπορεί κανείς να πάρει πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες. αλλά και να εκδηλώσει τυχόν ενδιαφέρον του ή να επικοινωνήσει με τα μέλη. Επίσης σύντομα προγραμματίζουμε και μια παρουσίαση για το έχει γίνει μέχρι τώρα και πώς σκοπεύουμε να προχωρήσουμε, προκειμένου να ενημερωθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι συμπολίτες μας.